Nasiona konopi – z czym to się je?

Nasiona konopi czyli bomba witaminowa

W ostatnim czasie bardzo często słyszy się o właściwościach leczniczych nasion konopi. Występują one w trzech postaciach, łuskanych, niełuskanych oraz zmielonych ziaren. Nasiona łuskane charakteryzują się większą zawartością tłuszczu i białka natomiast niełuskane mają więcej błonnika i węglowodanów. Znajduje się w nich w zasadzie wszystko, co potrzebne jest człowiekowi do przetrwania: cenne tłuszcze NNKT z grupy omega-6  i omega-3 ,błonnik, minerały  takie jak: fosfor, wapń, magnez, mangan, żelazo, sód, miedź i cynk. Jak również witaminy A, B1, B2, B3, B6, C i E ponadto pełnowartościowe białko.

Nasiona konopi a nasze ciało:

Spożywanie nasion działa też bardzo pozytywnie na nasze ciało. Dodaje bardzo dużo energii, poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów a także samopoczucie i trawienie. Dzięki temu że dotleniają się komórki zmniejsza się również prawdopodobieństwo zachorowania na choroby nowotworowe.

Z czym można je jeść?

Bez względu na to czy wybierzemy ziarna łuskane czy też nie idealnie pasują one do kanapek, przeróżnych sałatek a także surówek.. Mogą być świetnym dodatkiem do domowego pieczywa czy pysznego musli. Pasują również do makaronu, twarożku a nawet jogurtu. Sprawdzą się jako przekąska. Ich smak bardzo przypomina ziarna słonecznika wiec bez problemu można nimi posypać np:lody lub ciastka To jeszcze nie wszystko, można z nich także ugotować zdrową, smaczną zupę zwaną siemieniotką, której tradycja przygotowania pochodzi ze Śląska. Warto również dodać że można z nich zrobić mąkę dlatego są bardzo łatwo dostępne w sklepach ze zdrową żywnością jako np: makaron konopny.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *